Menu

Przekąski zimne / Cold appetizers

Śledź matias w oliwie z cebulą cukrową i oliwkami
Herring in olive oil with sweet onion and olives
15,00 zł
Śledź matias pod pierzynką śmietany z cebulą cukrową i jabłkiem
Herring under a cover of sour cream with sweet onion and apples
16,00 zł
Tatar z łososia z ogórkiem i hiszpańską słodką cebulą
Salmon tartare with cucumber and sweet Spanish onions
29,00 zł
Befsztyk po tatarsku z młodej wołowiny „bukat” z przepiórczym żółtkiem, siekanymi grzybkami, ogórkiem i cebulką
Baby beef steak tartare with quail egg, yolk, chopped mushrooms, pickles and onion
28,00 zł

Przekąski gorące / Hot appetizers

Smażone wątróbki drobiowe po warszawsku z jabłkami i smażoną cebulką
Fried chicken livers with apples and fried onions
19,00 zł
Chrupiące placuszki ziemniaczane „jak u babci” z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną
Crips potato pancakes with smoked salmon and sour cream
29,00 zł
Pikantne krewerki po piracku na winie z masłem czoskowym, czuszką i pomidorkami cherry
Spicy shrimp braised in wine with garlic butter, chili and cherry tomatoes
39,00 zł

Zupy z mieszczańskiej kuchni / Soups

Zalewajka dworska na wędzonce z białą kiełbasą
Sour rye soup with potatoes, smoked meats and country styk sousage
14,50 zł
Kołduny po litewsku w rosole
Kettle of Lithuanian dumplings in a savory beef bulion
19,00 zł
Flaki wołowe w kociołku, po staropolsku z grzanką czosnkową
Old Polish beef tripe soupe with garlic toast
19,00 zł
Kociołek zupy rybnej po bosmańsku
Bossman style Fish soup served in a kettle
22,00 zł

Sałaty z zielnika dworskiego / Salad

Sałata wiejska z serem fetą
Country style salad with Feta cheese
19,00 zł
Sałata z grillowanym kurczakiem, pomidorkami cherry oraz sosem winegret z estragonem
Salad with grilled chicken, cherry tomatoes and vinaigrett sauce with tarragon
24,00 zł
Sałata z wędzonym łososiem, z sosem oliwkowym i krążkami cebuli
Salad with smoked salmon, olive sauce and onion rings
26,00 zł

Pierogarnia Rajskiego Dworku / Polish Pierogis

Pierogi z mięsem okraszone skwarkami (8szt.)
Meat pierogis topped with pork bits (8pcs.)
29,00 zł
Pierogi z cielęciną okraszone masełkiem z cebulką i kurkami (8szt.)
Veal pierogis topped with chanterelle mushrooms and onion braised in butter
35,00 zł
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone cebulą (8szt.)
Pierogis with cabbage and wild mushrooms topped with onions (8pcs.)
29,00 zł
Pierogi ruskie z kwaśną śmietaną (8szt.)
Russian pierogis with sour cream (8pcs.)
26,00 zł

Dania z drobiu / Poultry

Pieczona kaczka po staropolsku (1/2) z prażonymi jabłkami, w asyście żurawiny i drążonej wiśni, z opiekanymi ziemniakami i buraczkami
Traditional Polish duck (1/2) with roasted apples, potatoes anb beets accompanied by cranberries and cherries
55,00 zł
Pieczone gęsie udko po galicyjsku z opiekanymi ziemniakami i z surówką z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłek, rodzynek i kminku
Roasted goose leg with baked potatoes and red cabbage salad with addition of apples, raisins and cumin
42,00 zł
Grillowana pierś z kurczaka z serem mozzarella i pomidorami a la caprese, z ziemniakmia i bukietem surówek
Grilled chicken breast with mozzarella and tomatoes a la capree, served with potatoes and a bouquet of salads
38,00 zł

Dania z ryb i owoców morza / Fish and seafood

Eskalopki z łososia w sosie śmietanowym z krewetkami, z ryżem i bukietem warzyw
Sauté salmon steak with dill butter, rice and a vegetable bouquet
46,00 zł
Filet z sandacza w złocistych migdałach, ziemniaki i warzywa
Zander fillet in golden alomnd flakes, accompanied by potatoes and vegetables
42,00 zł
Krewetki tygrysie po prowansalsku w kąpieli czosnkowej z pomidorkami i szalotką na łożu ryżowym
Tiger shrimps Provancale style braised in a bath of garlic butter with tomatoes and onions on a bed of rice
68,00 zł

Dania dla mieszczaństwa / Meats

Schabowy z kostką, jak dla Pana Hrabiego z opiekanymi ziemniakami i kapustą kiszoną
Pork chop with bone, with baked potatoes and fried cabbage
35,00 zł
Placek po zbójnicku z pikantnym gulaszem i bukietem surówek
Highlander style potato pancake with spicy meat stew and salad
39,00 zł
Bitki wołowe w pieczarkowym sosie z kluseczkami śląskimi oraz buraczkami
Beef roulades in a mushroom sauce with potato noodles and beets
39,00 zł
Golonka opiekana po chłopsku z zasmażaną kapustą i ziemniakami puree
Roasted portk kunckle with fried cabbage and mashed potatoes
40,00 zł
Grillowane polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym serwowane z kopytkami i buraczkami
Pork tenderloin with mushroom sauce served with potato dumplings and beets
39,00 zł

Szefa Kuchni Poleca / Chef Recommends

Pół metra pieczonych żeberek na drewniaku w pikantnej glazurze miodowej, serwowane z opiekanymi ziemniakami i bukietem surówek
Half a meter of roasted ribs in a spicy honey glaze, placed on a wooden plate. Served with roasted potatoes and a bouquet of salads
45,00 zł
Befszytk z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym, serwowany z drążonymi ziemniakami z wody i bukietem warzyw
Sirloin steak with pepper sauce, potatoes „Parisienne” and a bouquet of vegetables
47,00 zł
Delicja z polędwicy wołowej z pieczarkami i cebulką, z nutka czosnkowego masełka, otulona chrupiącym boczkiem, ziemniaki i bukiet warzyw
Sirloin steak with onion, garlic, rulet in becon
49,00 zł

Menu dla dzieci / Kids menu

Rosołek z makaronem jak u mamy
Beef bulion with noodles
12,00 zł
Zupa pomidorowa z ryżem
Tomatoe soup with rice
12,00 zł
Naleśniki z serem, sosem czekoladowym i bitą śmietaną
Creps with white cheese, chocolate sauce and whipped cream
19,00 zł
Frykadelki z kurczęcia w chrupiącej panierce, frytki, surówka z marchewki
Breaded chicken tenderloins, freis, carrot salad
22,00 zł

Desery / Desserts

Lody sorbetowe cytrynowo-owocowe
Lemon fruit sorbet
13,00 zł
Gorąca ,,szarlota” ostudzona gałką waniliowych lodów
Warm apple pie with vanilla ice cream
15,00 zł
Crème brûlée z karmelizowanym cukrem
Crème brûlée with carmelized sugar
15,00 zł
Puchar lodowy trzy smaki z owocami i bitą śmietaną
Ice cream cup – three flavors with fruit and whipped cream
18,00 zł
Sernik po wiedeńsku z czekoladą
Viennes cheesecake with chocolate
19,00 zł